Hoppa till sidans innehåll

Sunderby Sportklubb Historia


Historik

Kort historik om Sunderby SK.

Detta är ett litet plock ur Sunderby SK:s historia. Den fullständiga versionen som har tecknats ned av Sven-Erik Wikström finns på SSK:s kansli.

Redan 1918 fanns det planer på att bilda en idrottsförening i Sunderbyn men verksamheten stannade av 1920. Den enda handling som finns från 1920 är en materielförteckning som säger att Sunderbyns IF ägde 1 st fotboll, 1 kula, 1 diskus, 2 språngställ samt 1 stav. Efter några års vila bildades så Sunderby Sportklubb 1927. SSK:s första styrelse bestod av Calle Nordvall, ordf, Einar Sundvall, Selfrid Nilsson, Otto Nyberg och Helon Nilsson. Någon idrottslig verksamhet förekom inte utan man satsade all sin kraft på att skaffa mark och påbörja byggandet av den nuvarande idrottsplatsen Byvallen. De fotbollsmatcher som året därpå spelades var naturligtvis på bortaplan. Om dessa matcher finns många humoristiska inslag i verksamhetsberättelsen. Ett litet plock från 1928 års verksamhetsberättelse.

Från seriepremiären mot Kalix IF berättar fotbollsektionen följande:
"I vår tredje match för året vilket var premiären i B-serien, div II, mötte vi Kalix IF. Denna match var ur trevlighetssynpunkt en bland de bästa d v s för den som hade nöjet att få bli med å Nordvalls nyköpta tvåhjulsbromsade Chevroletsedanlastautomobil med plats för ca 40 personer, kvinnor och barn inräknade. Färden anträddes kl 7 på morgonen annandag pingst under sång och med alla förhoppningar om ett gott resultat. Om den äventyrliga resan både dit och hem skulle vara mycket att orda men vi inskränka oss till att förklara att resan var både rolig och synnerligen temperamentsfull, vilket domaren nog kan instämma i, ty så fort bollen kom i närheten av vårt mål då var allt gott och bra men råkade den någon gång komma i grannskapet av Kalixburen så fick domaren veta vad han gick för."

Sagt efter match mot Råneå:
"Om denna match skulle också vara mycket att säga. Bara alla de besvärligheter vi måste utstå på grund av det myckna regnandet skulle fylla flera sidor. Vi konstaterar i alla fall att den kohägna vi voro hänvisade att använda som plan var under all kritik. I synnerhet vår högerytter i första halvlek hade verkligen ett drygt arbete med att försöka leta reda på bollen bland de halvmeterhöga tuvorna och mellan dessa befintliga vattensamlingar. Vi som sågo på hade enbart roligt".

1930 introducerades orienteringen inom SSK och den första orienteringstävlingen gick av stapeln den 19 okt i Sunderbyskogen. Eftersom tävlingen var den första i sitt slag uttalades farhågor för att skallgång skulle bli nödvändig för att söka reda på eventuellt vilsegångna men farhågorna visade sig vara onödiga. Alla kom pigga och krya i mål på rätt så god tid.

Säsongen 1929-30 tävlade Sunderbybröderna John och Helge Wikström för Fyrishov i Uppsala. De vann bl a lagguldet i Vasaloppet där John blev 6:a och Helge 8:a.

1931 fortsatte arbetet med Byvallen. Läktare med plats för 130 personer byggdes, löparbanor schaktades och staket rödfärgades. Grindar anskaffades, målades och sattes upp. Till hjälp för detta fick man ett anslag på 500 kr från Centralförbundet för idrottens främjande samt en gåva på 25 kr från konsul Atle Burman.

År 1931 introducerades tävlingscykling. Framgångarna blev stora främst genom bröderna Helge och John Wikström. SSK fick förtroendet att arrangera DM på 10 och 100 km. John Wikström och Bengt Ahlqvist blev DM-mästare.

1932 började friidrott förekomma inom SSK. Klubben arrangerade DM i terränglöpning vid Björkbacka. SSK deltog för första gången i stadslöpningen i Luleå runt som var en stafettävling och segrade i klass II. Klubbens första mästerskap i friidrott anordnades 1932. Grenarna var höjdkopp, längdhopp, tresteg, löpning, spjut, diskus och kula.

1933 arrangerades Sunderbyterrängen (friidrott) som under många år kom att bli en återkommande tradition med tävlande från hela länet.

Arbetet med Byvallen fortsatte oförtrutet 1934. SSK anhöll om ett litet bidrag från Sunderbyns byamän.
Ur protokollet från byastämman finns ett uttalande från en av de mer kända byamännen:

"Bror Lindfors talade för anslagets beviljande åberopande ungdomens behov av nöjsam sysselsättning och underhåll på fritiden. NN däremot ansåg att vi har nog med "idrottsvrak" samt önskade att det bleve grävd " i grobb" på idrottsplan, 1500 m djup." Frågan bordlades. Under det året planerades och påbörjades byggandet av omklädningsrum samt förråd. 1936 togs det nybyggda omklädningsrummen i bruk."

Under åren har både skidåkare och orienterare varit aktiva och skördat framgångar. Antalet tävlande orienterare inom SSK ökade stadigt och så gott som varje söndag under barmarkstiden deltog SSK:are i tävlingar.

Byvallen köptes 1939 och efter upprustning och komplettering kunde man den 2 juli detta år återinviga fotbollsplanen. Intresset för fotboll var så stort att man kunde ta inträde på 25 öre för att få titta på träningarna.

Det gick upp och ner för fotbollen under 40-talet. I en match fick lagledaren t o m plocka in spelare från publiken för att få ihop ett lag.

1948 återupptogs friidrotten i SSK. En bandysektion bildades och SSK blev även kafeidkare. Kaféet i Godtemplarhuset drevs under året och gav en liten vinst åt sportklubben. Styrelsen beslöt att inköpa 1 st fotboll och fotbollsplanen hyrdes ut till Tvättstugeföreningen mot att klubben skulle få sina dräkter tvättade två gånger. Den enda idrottsliga tävlingsverksamhet som förekom under året var fotboll.

Bandysporten blev aldrig någon succe i SSK och 1950 lades sektionen ner. Efter några svaga år startade en uppryckning av SSK under 1953. Fotbollslaget vann sin serie och bordtennisen introducerades.

1955 fanns det 4 sektioner i SSK. Orientering, bordtennis, skidor och fotboll. Sektioner har bildats och lagts ner. Fotbollsektionen är den enda sektionen som funnits under alla år. Hockeysektionen tillkom 1961 men lades ner redan efter 1 år. Den har senare återuppstått och idag bedrivs en omfattande ungdomsverksamhet.

Basket har sedan i mitten av 1970-talet tränats och spelats mer organiserat. Sedan har utvecklingen varit enorm både kvalitets- och kvantitetsmässigt. Många ledare är och har varit engagerade inom basketen. J-P Kostet och Ingvar Nilsson är ett par av dem som bidragit till att SSK är en av länets största och framgångsrikaste basketföreningar på ungdomssidan.

 

SSKs senaste nytiskott är innebandy. Sektionen startatdes 2007 och våxte snabbt till en stabilnivå om cirka 200 stycken aktiva.

 

Inte mindre än 1xy personer har varit styrelseledamöter i SSK under dess 85-åriga historia. I särklass längst av alla har Sigvard Nilsson varit med. Han har ingått i olika styrelsekonstellationer under 26 år. Den första styrelse han var med i var 1956 och den senaste 1982, utöver detta har han under ett flertal år varit lagledare och vissa år tränare för A-laget i fotboll. Längsta tiden som ordförande har en av SSK´s grundare varit. Carl Nordvall har hållit i ordförandeklubban i 12 år.

1982 skaffade sig SSK eget kansli med viss heltidsanställd personal. Den första lokalen var i Sunderbygårdens huvudbyggnad där numera restaurangen finns. nuvarande lokal består av kontorsdel samt köks- och möteslokal som rustats upp 1996-97.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 01:52 Skribent: Mattias Ekman

Facebook

<SISU_Webb_Banner_170X170_samverkan

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Sunderby SK
Gallringsvägen 4
95442 Södra Sunderbyn

Besöksadress:
Gallringsvägen 4
95442 Södra Sunderbyn

Kontakt:
Tel: 0920261176
E-post: kansliet@sunderbysk....

Se all info